Identificació i documentació de fotografia

Identificació i documentació de fotografia

85,00 95,00

Les claus per la identificació es troben en el coneixement dels diferents materials i tècniques que composen les imatges i la morfologia final dels artefactes fotogràfics, que s’examinaran agrupats en procediments positius directes de càmara, positius sobre paper, negatius i fotografia en color.

  • Data: 20 i 21 d’octubre
  • Horari: 17’00 a 20’00 hores
  • Lloc: Click&Do – Pelai, 8
Unir-me a la llista d'espera T'informarem quan obrim inscripcions de nou. Si us plau, deixa aquí el teu e-mail.

IDENTIFICA I DOCUMENTA

L’anàlisi es complementarà amb una revisió del seu recorregut històric i d’alguns dels seus patrons de deteriorament, els quals també poden ser determinants en el procés d’identificació. Paral·lelament s’anirà treballant el vocabulari i establint unes pautes d’anàlisi sistemàtiques que permetin arribar a la ordenació tipològica del material i a la seva documentació.

A qui va dirigit?

A professionals de museus i gestors de col·leccions, estudiants amb orientació curricular a la documentació de patrimoni cultural, així com per documentalistes i conservadors.

Objectius del curs

Oferir coneixements i recursos per a identificar els diferents procediments fotogràfics, documentar-los correctament i per tant poder portar a terme la seva gestió, conservació i explotació cultural de manera adient.

Certificat

En finalitzar el curs es lliura un certificat d’aprofitament expedit per Veraicon.
PROGRAMA DEL CURS

El programa del curs contempla exercicis pràctics.

POSITIUS FOTOGRÀFICS

Introducció: la complexitat morfològica i comunicativa de la fotografia.

Elements principals dels diferents procediments fotogràfics positius: suports, aglutinants i elements constitutius de la imatge.

Revisió dels principals procediments fotogràfics positius. Caracterització, estructura i abast cultural. Principals pautes d’identificació amb pràctiques simultànies.

Pràctica. Es veuran positius directes de càmera (daguerreotips, ambrotips i ferrotips), positius estereoscòpics, positius en blanc i negre sobre paper (papers a la sal, cianotips, platinotips, papers a l’albúmina, còpies pigmentàries, papers a la gelatina, procediments fotomecànics).

NEGATIUS FOTOGRÀFICS. FOTOGRAFIA EN COLOR.

Revisió dels diferents suports, aglutinants i elements constitutius de la imatge per a negatius.

Fotografia en color: procediments de pantalla i la fotografia en color cromogen.

Revisió dels principals materials fotogràfics negatius i en color. Caracterització, estructura i abast cultural. Principals pautes d’identificació amb pràctiques simultànies.

Vocabularis controlats per a la documentació de fons fotogràfics.

Eines i recursos de suport per a la identificació.

DOCENT

Montserrat Baldomà Soto

Tècnica en Gestió i conservació de patrimoni fotogràfic. Actualment treballant a la Diputació de Barcelona – Arxiu del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Llicenciada en Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona el 1986, especialista en conservació de fotografia històrica i fotògrafa d’arquitectura.

Dates i horari

20 i 21 d’octubre

17 a 20 hores

Preu

95 €

85 € *
amb descompte

Tipus de curs

teòric – pràctic

Adreça

Pelai, 8

Click&Do (Edifici Stucom)

Veure mapa |

* Els preus amb descompte s’apliquen a antics alumnes, estudiants universitaris fins a 25 anys (acreditar amb carnet d’estudiant o matrícula), aturats (acreditar amb còpia d’inscripció al SOC), socis de l’AMC, CRAC, COBDC (acreditar amb còpia del carnet de l’associació).

ELS NOSTRES ALUMNES DIUEN
Identificació i documentació de fotografia

El curs suposa una gran introducció a la temàtica, i la docent dona recursos i bibliografia molt útils.

Identificació i documentació de fotografia

Durant la part pràctica s’ha pogut observar diferents tipus de fotografies en diferents estats de conservació. El material lliurant és útil i permet aprofundir més en el tema per compte propi. L’activitat està impartida per un professional del sector amb molt de coneixement sobre la matèria.

Identificació i documentació de fotografia

Valoro positivament tot l’apartat sobre identificació, poder veure i tocar el material i que el curs estigui concentrat en màxim 2 dies.

Preguntes freqüents

Què necessito portar?

Et lliurem el programa del curs en PDF al finalitzar la formació. Recomanem llibreta i un bolígraf per prendre notes durant la classe, així com una petita ampolla d’aigua per beure.

Quina experiència es necessita?
No cal disposar de coneixements sobre la documentació de fotografia, es comença des de zero.
Ets empresa i vols inscriure als teus treballadors?
Habitualment els museus o altres institucions inscriuen els seus treballadors, en aquest cas si us plau facilita les dades de facturació quan omplis les dades de l’adreça i el nif. També ens caldrà les dades de l’alumne per a gestionar la documentació del curs i el certificat d’aprofitament.