Identificació i documentació de fotografia

Les claus per la identificació es troben en el coneixement dels diferents materials i tècniques que composen les imatges i la morfologia final dels artefactes fotogràfics, que s’examinaran agrupats en procediments positius directes de càmara, positius sobre paper, negatius i fotografia en color.
Avisa'm quan hi hagi dates!

Curs específic pas a pas

L’anàlisi es complementarà amb una revisió del seu recorregut històric i d’alguns dels seus patrons de deteriorament, els quals també poden ser determinants en el procés d’identificació. Paral·lelament s’anirà treballant el vocabulari i establint unes pautes d’anàlisi sistemàtiques que permetin arribar a la ordenació tipològica del material i a la seva documentació.

A qui va dirigit?

A professionals de museus i gestors de col·leccions, estudiants amb orientació curricular a la documentació de patrimoni cultural, així com per documentalistes i conservadors.

Objectius del curs

Oferir coneixements i recursos per a identificar els diferents procediments fotogràfics, documentar-los correctament i per tant poder portar a terme la seva gestió, conservació i explotació cultural de manera adient.

Certificat

En finalitzar el curs es lliura un certificat d’aprofitament expedit per Veraicon.

Programa del curs

El programa del curs contempla exercicis pràctics.

SESSIÓ 1 - Positius fotogràfics
  • Introducció: la complexitat morfològica i comunicativa de la fotografia.
  • Elements principals dels diferents procediments fotogràfics positius: suports, aglutinants i elements constitutius de la imatge.
  • Revisió dels principals procediments fotogràfics positius. Caracterització, estructura i abast cultural. Principals pautes d’identificació amb pràctiques simultànies.
  • Pràctica. Es veuran positius directes de càmera (daguerreotips, ambrotips i ferrotips), positius estereoscòpics, positius en blanc i negre sobre paper (papers a la sal, cianotips, platinotips, papers a l’albúmina, còpies pigmentàries, papers a la gelatina, procediments fotomecànics).
SESSIÓ 2 - Negatius fotogràfics. Fotografia en color.
  • Revisió dels diferents suports, aglutinants i elements constitutius de la imatge per a negatius.
  • Fotografia en color: procediments de pantalla i la fotografia en color cromogen.
  • Revisió dels principals materials fotogràfics negatius i en color. Caracterització, estructura i abast cultural. Principals pautes d’identificació amb pràctiques simultànies.
  • Vocabularis controlats per a la documentació de fons fotogràfics.
  • Eines i recursos de suport per a la identificació.

Montserrat Baldomà Soto

Tècnica en Gestió i conservació de patrimoni fotogràfic. Actualment treballant a la Diputació de Barcelona – Arxiu del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local. Llicenciada en Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona el 1986, especialista en conservació de fotografia històrica i fotògrafa d’arquitectura.

Dates i Horari

Sense dates
17 a 20 hores

Preu

95 €
85 € amb descompte

Tipus de curs

teòric - pràctic

Adreça

Blesa, 27
CREC Coworking (Sala Ripley)
| Veure mapa |
Els preus amb descompte s’apliquen a antics alumnes, estudiants universitaris fins a 25 anys (acreditar amb carnet d’estudiant), aturats (acreditar amb còpia d’inscripció al SOC), socis de l’AMC, CRAC, COBDC (acreditar amb còpia del carnet de l’associació).

Curs d'identificació i documentació de fotografia.

Certificat per Veraicon

Preguntes Freqüents

Què necessito?

Et lliurem el programa del curs en PDF al finalitzar la formació. Recomanem llibreta i un bolígraf per prendre notes durant la classe.

Quina experiència es necessita?

No cal disposar de coneixements sobre fotografia, es comença des de zero.

Ets empresa i vols inscriure als teus treballadors?

Habitualment els museus o altres institucions inscriuen els seus treballadors, en aquest cas si us plau facilita les dades de facturació quan omplis les dades de l’adreça i el nif. També ens caldrà les dades de l’alumne per a gestionar la documentació del curs i el certificat d’aprofitament.

Veraicon 2012, S.L. © 2015

Tots els drets reservats. Avís legal.

Política de privacitat i de cookies.

Condicions generals.

Contacte

Veraicon 2012, S.L.

Blesa, 27

08004 Barcelona - Espanya

T 930 153 511

info@veraicon.es

Segueix-nos

Facebook   Facebook


Twitter   Twitter
LinkedIn   LinkedIn


Google   Google +